Web Analytics Made Easy - Statcounter

معضل تصادفات ترافیکی یکی از مشکلاتی است که بیشتر علت وقوع آن به نامناسب بودن آسفالت جاده برمی‌گردد.

اخبار اجتماعی- رنگ‌های ترافیکی معمولی موجود در ایران همواره با ضعف‌هایی همچون کوتاهی دوره‌ی عمر و مقاومت پایین در برابر سایش و خراش مواجه بوده‌اند. بهبود این ویژگی‌ها از طرف ادارات و شهرداری‌ها نیز همواره مورد تأکید و درخواست بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ارتقای این ویژگی‌ها، علاوه بر کارکرد بهتر و افزایش ایمنی ، با طولانی کردن دوره‌های رسیدگی، باعث کاهش هزینه‌های مالی مربوطه می‌شود. چند سالی است که نانورنگ‌های ترافیکی خود را به بازار داخلی عرضه کرده و این رنگ‌ها در حال حاضر در جاده‌ها و خیابان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رنگ‌های نانویی آسفالت را در برابر سایش و خراش مقاوم می‌کند

حسین دیبائی اصل، مدیرعامل این شرکت می‌گوید: با گذشت چند سال از عرضه این نانورنگ به بازار داخل کشور، این محصول جای خود را در بازار پیدا کرده و در حال حاضر ادارات راه، شهرداری‌ها و شرکت‌های خصوصی از جمله مصرف‌کنندگان این رنگ‌ها هستند. استفاده از این نانورنگ ترافیکی ضدسایش موجب ارتقاء ایمنی ترافیکی و حمل و نقل جاده‌ای در کشور شده است.

دیبایی درباره بازار‌های آتی این شرکت گفت: با توجه به عملکرد مثبت این رنگ در بازار داخلی، تصمیم به صادرات آن به کشور‌های دیگر گرفتیم، از این رو بازاریابی‌هایی در کشور‌های همسایه انجام شده و چند نمونه از این رنگ‌ها به کشور‌های ترکیه، افغانستان و عراق داده شده است که در حال حاضر ترکیه این رنگ‌ها را تایید کرده و مسیر برای فروش به این کشور هموار شده است.

او افزود: به نظر می‌رسد که بتوانیم با آغاز سال جدید میلادی، برنا‌مه‌ریزی برای صادرات به این کشور را آغاز کنیم. البته نمونه‌ای نیز به یک شرکت آلمانی داده‌ایم که آن‌ها نیز نتایج مثبتی از این محصول گرفته‌اند و پیش‌بینی می‌کنیم که بتوانیم قراردادی نیز در آینده نزدیک با این شرکت آلمانی منعقد کنیم.

مهم‌ترین نتیجه‌ کاربرد نانورنگ‌ترافیکی، ارتقای ایمنی ترافیکی و حمل و نقل است؛ چرا که بدون خط کشی و علامت گذاری افقی بر روی جاده، رانندگی عملاً کار بسیار پرخطری خواهد بود. افزایش طول عمر رنگ باعث کاهش هزینه‌های اجرای مجدد آن می‌شود که این موضوع در امر خط‌کشی بالاترین بخش از هزینه را به خود اختصاص می‌دهد. بدین ترتیب رنگ‌های ترافیکی با مقاومت بالا در برابر سایش و خراش و ماندگاری قابل توجه بر سطوح معابر تولید شده است.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: ایمنی نانورنگ صادرات آسفالت جاده رنگ های نانویی ایمنی ترافیکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۱۷۸۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای همزمان ۱۱ طرح بزرگ ایمنی در راه‌های استان مرکزی

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان مرکزی گفت: ۱۱ طرح بزرگ ایمنی در محورهای مواصلاتی استان در حوزه ارتقاء روشنایی طولی و نصب حفاظ بتنی با اعتباری بالغ بر دو هزار میلیارد ریال فعال است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی و به نقل از روابط عمومی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان مرکزی، مهرداد جهانی با اشاره به تلاش بی وقفه برای افزایش سطح ایمنی در شبکه راه‌های استان اظهار کرد: در حال حاضر ۱۱ پروژه بزرگ در حوزه ارتقا روشنایی طولی راه‌ها و نصب حفاظ میانی بتنی در جاده‌های استان مرکزی فعال است.

وی افزود: برای اجرای این ۱۱ طرح بزرگ ایمنی، بیش از دو هزار میلیارد ریال اعتبار ملی در نظر گرفته شده است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان مرکزی با تشریح فرآیند اجرای این پروژه‌ها گفت: در حال حاضر چهار طرح اجرای حفاظ میانی بتنی در مجموع به طول ۴۷ کیلومتر با یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار با میانگین پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصدی در محورهای اراک - راهجرد، اراک - بروجرد، شازند - دوراهی و کمربندی غربی دلیجان فعال است.

جهانی افزود: اجرای شش طرح روشنایی و یک طرح ایمن سازی فیزیکی از دیگر اقدامات مهمی است که هم اینک در سطح شهرستان‌های استان مرکزی در دست اقدام است.

وی اعتبار تأمین شده برای اجرای این طرح‌ها را ۳۱۰ میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: احداث ۱۷ کیلومتر روشنایی طولی در محورهای تفرش - سلفچگان، تفرش - فراهان و شازند - دوراهی، احداث روشنایی نقطه‌ای برای ایمن سازی تقاطع راه روستایی طرمزد با راهزان، رفع خاموشی‌های دو محور اراک - سلفچگان و اراک - بروجرد بعلت سرقت تجهیزات ایمنی، نصب دو برج نوری در محدوده ایست و بازرسی شهر دلیجان و ایمن سازی فیزیکی ۳۰ دماغه در سطح راه‌های استان از مجموعه اقدامات مهم و بزرگی است که در راستای افزایش سطح ایمنی راه‌ها اجرا شده و تعدادی نیز در حال اجراست.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان مرکزی تصریح کرد: علاوه بر فعالیت‌های ذکر شده، پروژه‌های دیگری نیز در حوزه ارتقا ایمنی راه‌ها با رویکردهای دیگر از جمله رفع نقاط حادثه‌خیز شناسنامه‌دار، رفع نقاط مستعد حادثه، ترانشه برداری، اجرای شیب شیروانی، رفع نقاط پرتگاهی، ایمن سازی تقاطعات همسطح راه‌های فرعی و روستایی، نصب انواع تابلو و علائم، خط کشی و… نیز بصورت پیمانی و امانی در حال اجراست.

کد خبر 749841

دیگر خبرها

  • لاستیک نانویی بسیار سبک به بازار آمد
  • محور چالوس یک طرفه شد
  • تداوم محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های مازندران
  • استمرار محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های مازندران
  • اجرای همزمان ۱۱ طرح بزرگ ایمنی در راه‌های استان مرکزی
  • جزییات محدودیت‌های جدید ترافیکی در جاده‌های شمال
  • ساخت پارکینگ‌های محلی منطقه‌ای و ارتقاء ایمنی شهروندان در دستور کار شهرداری منطقه۱۶ باشد
  • آغاز محدودیت‌های ترافیکی ۵ روزه در جاده‌های شمال
  • آغاز محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های مازندران
  • اعمال محدودیت‌های ترافیکی از امروز در جاده‌های مازندران